Verbeter de voedselveiligheid dankzij kleurcodering - Pollet
Codage couleur matériel Vikan

De voedingsindustrie is onderworpen aan strikte regels om de voedselveiligheid te waarborgen. Een systeem van kleurcodering kan een cruciale rol spelen bij het naleven van deze normen en bij de preventie van kruisbesmetting. Ontdek hoe deze eenvoudige aanpak de veiligheid van uw voedingsproducten kan verbeteren door u te helpen de GFSI-normen (Global Food Safety Initiative) na te leven.

Waarom kleurcodering essentieel is in de voedingsindustrie

In de installaties van productie en verwerking van voeding is het essentieel om zorgvuldig de verschillende stappen van het proces te scheiden om elke vorm van kruisbesmetting te vermijden. Bijvoorbeeld, in de ateliers van voedselverwerking wordt de kleurcodering vaak gebruikt om rauw vlees te onderscheiden van gebakken vlees, of rauwe en half afgewerkte voeding te onderscheiden van het afgewerkt product.

De voedingsnormen erkend door het GFSI, zoals BRC, FSSC22000, IFS en SQF, eisen specifieke maatregelen om contact en kruisbesmettingen te voorkomen. De kleurcodering is een ideale oplossing om een antwoord te geven op deze eisen. In het kader van de BRC-norm namelijk, is het noodzakelijk om duidelijk het reinigingsgereedschap te identificeren in functie van het voorziene gebruik, vaak dankzij een kleurcoderingssysteem.

De belangrijkste voordelen van kleurcodering

Het gebruik van kleurcodering in de voedingsindustrie is van kapitaal belang, niet enkel voor het goede verloop van de activiteiten maar ook voor de voedselveiligheid. Het biedt een visuele en systematische aanpak die uw productie- en bereidingsprocessen verbetert :

Verlaging van het besmettingsrisico van de producten

Met de kleurcodering kan men duidelijk de verschillende stappen, afdelingen en zones van de voedselproductie afscheiden, en zo het risico op besmetting door micro-organismen, allergenen of vreemde voorwerpen verminderen.

Verlaging van de kosten gekoppeld aan het terugroepen van producten

Door het risico op kruisbesmetting te minimaliseren bij de afgewerkte producten, vermindert u aanzienlijk de risico's op terugroepingen van producten, en de dure kost ervan.

Versnelling van de processen

Kleurcodering vergemakkelijkt de locatie en opslag van het gereedschap zodat het productieproces versneld wordt. Deze aanpak is eveneens in overeenstemming met de HACCP-principes betreffende bewaking en verificatie.

Helderheid en begrip

Kleurcodering wordt universeel begrepen, ongeacht de taalkennis. Het vermijdt misverstanden en vereenvoudigt de procedures voor alle personeelsleden.

Verbetering van de veiligheid

Door een cultuur te stimuleren waar de werknemers zich hun gereedschap en werkzones toe-eigenen dankzij de kleurcodering, versterkt u de voedselveiligheid door een pro-actieve houding te bevorderen tegenover de preventie van risico's.

Verhoging van de levensduur van het gereedschap

Uw reinigingsmateriaal is specifiek geselecteerd voor elke stap van de bereiding. Door het aangepast materiaal te gebruiken dat gemakkelijk herkenbaar is dankzij de kleurcodering, verlengt u de levensduur en vermindert u ook de kosten gekoppeld aan het frequent vervangen van gereedschap.

Verlaging van de kosten gekoppeld aan het gereedschap en het materiaal

Door de hoeveelheid gereedschap en materiaal gebruikt voor de voedselproductie te verminderen, bespaart u aanzienlijk op lange termijn.

Creatie van een goed geordende werkruimte

Een goed georganiseerde werkruimte gericht op de voedingsveiligheid geeft een positieve indruk op de klanten, de overheid, auditors en bezoekers waardoor ook uw reputatie en kredietwaardigheid in de sector versterkt wordt.

Hoe een kleurcoderingssysteem opstellen

Het gebruik van kleurcodes in uw werkplaatsen lijkt u noodzakelijk, maar u weet niet hoe er aan te beginnen ? Hier volgen enkele adviezen om goed te starten :

  • Contrast en zichtbaarheid : Gebruik kleuren met een duidelijk contrast voor een gemakkelijke detectie van de plastic overblijfselen of vezels in het voedsel, en zorg ervoor dat de kleuren herkenbaar zijn zelfs voor de kleurenblinden.
  • Eenvoudig en logisch : Vermijd ingewikkelde kleurencombinaties. Beperk het aantal kleuren om verwarring te vermijden en vergewis er u van dat de kleurkeuze logisch en intuïtief is.
  • Weergave en communicatie : Gebruik een duidelijke signalisatie naast uw kleurcoderingssysteem. Gebruik afbeeldingen of teksten in meerdere talen indien nodig.
  • Communicatie en vorming : Deel uw plan met al het personeel, door de ploegbazen te ontmoeten om hen het systeem voor te stellen en door het programma uit te leggen aan alle werknemers.
  • Keuze van de kleuren : Kies kleuren die beantwoorden aan al uw noden op het vlak van reiniging en behandeling van de levensmiddelen. Gebruik standaardkleuren in de grote zones en behoud de andere voor de zones met verhoogd risico.
  • Opslag van het gereedschap : Vergewis er u van dat het gereedschap opgeslagen wordt in de zone waar het gebruikt wordt door dezelfde kleurcode te gebruiken. Gebruik panelen voor het ophangen van het gereedschap of wandsteunen om het ordenen te vergemakkelijken.
419277_568677_1_red

Pollet helpt u bij het opstellen van uw kleurcodering

Door een kleurcoderingssysteem te gebruiken voor het reinigingsmateriaal in de voedingsindustrie, verbetert u de voedselveiligheid, verlaagt u de kosten en toont u uw betrokkenheid betreffende de kwaliteit.

Indien u meer wenst te weten over het instellen van zo’n systeem in uw onderneming of indien u bijkomende vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze deskundigen in de professionele reiniging.