Vikan viert 125 jaar - Pollet
Vikan viert 125 jaar

Dit jaar viert onze partner Vikan 125 jaar van innovatieve schoonmaakmateriaal van hoge kwaliteit, gemaakt door mensen die om hun werk geven. Sinds 1898 ontwikkelt het Deense bedrijf duurzaam en hoogwaardig gereedschap in directe samenwerking met de eindgebruikers. Door deze co-creatieve aanpak, innovatief voor die tijd, wordt Vikan vandaag nog steeds erkend als wereldleider in de hygiënesector.

butik_i_byen

De oorsprong achter de naam

In 1898 richtte A.P. Pedersen zijn borstelfabriek “Skive Børstefabrik” op, genoemd naar het kleine Deense stadje in het hart van het Deense vasteland.

Om het patent op één van zijn producten te beschermen, plakte de oprichter een sticker op het handvat van de borstel: een schoonmaakster die een borstel vasthoudt, vergezeld van de slogan “Vi kan”, wat “wij kunnen” betekent. Achter deze slogan benadrukte de oprichter het belang van het combineren van handmatige inspanning met het juiste schoonmaakgereedschap.

Van Skive tot Vikan

Na de Tweede Wereldoorlog begonnen de twee zonen van A.P. Pedersen, Gunnar en Carl Wilhelm, hun borstels internationaal te exporteren. De naam “Skive Børstefabrik” sloeg internationaal echter niet goed aan. Het was moeilijk uit te spreken, te schrijven en te onthouden. De oude slogan “Vi kan”, die al jaren niet meer gebruikt werd, dook weer op als nieuwe naam voor het bedrijf.

Tot vandaag is Vikan ervan overtuigd dat optimaal schoonmaken gebaseerd is op een combinatie van bekwaam personeel, kwaliteitsgereedschap en innovatieve detergenten. Daarom hebben Pollet en Vikan hun krachten gebundeld om hun klanten complete reinigingsoplossingen aan te bieden, waarbij reinigingsmethoden, uitrusting en producten gecombineerd worden.

 

Een innovatieve aanpak

Vanaf het begin was oprichter A.P. Pedersen geïnteresseerd in de zuivelfabrieken rond zijn werkplaats. In die tijd gebruikten ze veel borstels. Hij was er dan ook van overtuigd dat dit een winstgevende markt kon zijn voor zijn bedrijf.

Maar daarvoor moest hij wel begrijpen hoe deze borstels werden gebruikt. Dus ging hij erheen, observeerde en sprak met de melkproducenten.

Terug in zijn werkplaats ontwikkelde de Deen verschillende modellen die melkwerkers waarschijnlijk zouden aanspreken. Vervolgens stuurde hij ze naar naburige zuivelfabrieken om ze te testen.

Sindsdien is Vikan altijd in gesprek gebleven met zijn klanten om producten te ontwikkelen die voldoen aan hun specifieke behoeften op het gebied van hygiëne en reinheid.

side-27_lk

Een pionier in voedselhygiëne

In tegenstelling tot de synthetische materialen die tegenwoordig worden gebruikt, waren de eerste borstels die de werkplaatsen van Vikan verlieten gemaakt van natuurlijke materialen. Hout en natuurlijke vezels zoals paardenhaar en everzwijnhaar vormden de basis van de Vikan producten.

Pas halverwege de jaren 60 verscheen plastic voor het eerst in de werkplaatsen van de Deense fabriek.

Maar alles veranderde in het begin van de jaren 1970, toen een wetenschappelijk onderzoek aantoonde dat de koelcellen in een Deens slachthuis na het schoonmaken meer bacteriën bevatten dan daarvoor. Terwijl de duurzaamheid van gereedschap de grootste zorg van de gebruikers was geweest, werd de aandacht van de industrie nu gericht op het vermogen van gereedschap om hygiënisch te reinigen.

Vikan heeft in zijn geschiedenis altijd vraagtekens gezet bij de gebruikte materialen, om zijn klanten gereedschap te kunnen bieden dat duurzaam, efficiënt en vooral veilig is. Door bijvoorbeeld nietjes en hars achterwege te laten en volledig gegoten vezels te gebruiken, heeft het UST-assortiment twee potentiële verontreinigende stoffen uit zijn productie gehaald.

Meer informatie over de Vikan producten

Bent u geïnteresseerd in het schoonmaakgereedschap van Vikan?
Neem dan contact met ons op voor meer informatie!