De kracht van probiotische reiniging - Pollet
adobestock-176894218_0_1399_787

Wist u dat Pollet reeds in de jaren ’90 biotechnologische schoonmaakproducten verkocht met heilzame enzymen en/of bacteriën? Het is het vermelden meer dan waard dat onze onderneming een ware pionier is op het vlak van biotechnologische producten!

Overzicht van de verschillende stappen die hebben geleid tot het grote gamma biotechnologische producten waar we vandaag over beschikken.

adobestock-176894218_0_1399_787

Stap 1: opname van vetten

Midden jaren ’90 zocht de universiteit van Luik naar micro-organismen die in staat waren om vet op te nemen. Micro-organismen beschikken over de uitzonderlijke gave om zich aan te passen aan hun omgeving, logisch dus dat men zich tot lang ontwikkelde vetrijke omgevingen moet wenden om er te vinden.

Zo kwamen de onderzoekers terecht in de oude Pollet-fabriek in de Doornikse wijk Saint-Brice, in het centrum van de stad. De wetenschappers troffen in de kelders van de oude fabriek een ware schat aan: onderzoekers van de universiteit van Luik verzamelden er vetresten die meer dan 200 jaar lang in grote getalen aanwezig waren in de zeepreservoirs met zure vetten. Deze resten konden in het labo onderzocht worden en leidden tot fermenten die zich hadden aangepast aan vetrijke omgevingen.

shutterstock_99392627-1280x853

Pollet zag al snel de industriële mogelijkheden in van deze micro-organismen ‘uit eigen huis’. Deze produceren namelijk enzymen die in staat zijn om verschillende types vet en ook andere organische stoffen in grote hoeveelheden op te nemen. Op die manier groeiden deze uitzonderlijke enzymen uit tot de basis van de eerste biologische producten uit het Pollet-gamma: PolBio EnzyOil en ook PolBio EnzyFlow en EnzyPipe. De grote doeltreffendheid van deze producten vielen sterk in de smaak van de Amerikaanse en Europese markt.

Pollet gebruikte de enzymen uit deze fermenten ook voor de productie van enzymatische ontvettingsmiddelen zoals PolBio EnzyFloor (vloerreiniger voor de voedingssector die vloeren (en vooral patroonvloeren) minder glad maakt) en PolBio EnzyDétergent (neutrale biotechnologische ontvetter voor oppervlakken en afwas).

Stap 2: afbraak van slechte geuren

De afbraak van organisch vuil zoals vetten bracht Pollet bij een ander mogelijk interessant biotechnologisch mechanisme voor de schoonmaaksector: de afbraak van slechte geuren.

In het kader van een project met de Belgische spoorwegen midden jaren 2000 kreeg Pollet de opdracht om een oplossing te vinden voor het reinigen van slecht geurende omgevingen.

Bij heilzame bacteriën die (organisch) vet opnemen, ontstaat een bijkomend mechanisme: door de organische stof af te breken dat als voedsel dient voor “slecht geurende” bacteriën die zwavel en stikstof produceren (verantwoordelijk voor slechte geuren), kunnen deze laatste zich niet meer ontwikkelen. De door Pollet geselecteerde bacteriën breken de organische stof af via een ander proces, waarbij geen zwavel en stikstof vrijkomen, maar wel volledig geurloos water en zuurstof! Zo krijgen bacteriën die verantwoordelijk zijn voor slechte geuren geen voeding meer en kunnen ze zich niet meer ontwikkelen. Daarnaast bevatten de producten van Pollet een parfum dat de slecht geurende molecules verbergt en bevatten ze ook een geurneutralisator om de slechte geuren onmiddellijk “in te kapselen”.

Deze combinatie van drie ontgeurende mechanismes verklaart de sterkte van het gamma geurverwijderende producten van Pollet.

De uitzonderlijke kwaliteit van de geurverwijderende producten van Pollet is wetenschappelijk aangetoond.

PolBio Enzysan 2000 is op het vlak van ontgeuring twee keer doeltreffender dan Febreze, zo blijkt uit de test die in 2014 werd uitgevoerd (ASTM E 1593) aan de universiteit van Lowell Massachusetts (USA), en bovendien blijkt het een uitstekend ontvettende werking te hebben. PolBio Enzysan is een van de enige producten ter wereld die twee ecologische certificeringen (Ecologo) in de wacht sleepte, een voor geurvernietiging en een voor ontvetting.

Ons gamma geurverwijderaars bestaat vandaag uit PolBio Enzyflash (onmiddellijke geurverwijderende spray), PolBio Enzysan (geurverwijderend schoonmaakmiddel voor vloeren en oppervlakken), PolBio Enzysan 2000 (geconcentreerd geurverwijderend schoonmaakmiddel voor vloeren en oppervlakken), PolBio Enzygel (dagelijkse ontkalkende en geurverwijderende gel), PolBio Enzybloc (ontkalkend en geurverwijderend schoonmaakmiddel voor urinoirs en afvoerbuizen), zonder uiteraard PolBio Tapinet te vergeten (geconcentreerde geurverwijderende shampoo voor vloerbekleding).

Stap 3: beschermende probiotica

In de jaren 2010 raakte Pollet, in samenwerking met de Universiteit van Luik, geïnteresseerd in de kracht van bepaalde heilzame probiotische bacteriën om hun directe omgeving te beschermen. Pollet besloot om op deze wetenschappelijke doorbraak in te spelen door een reeks beschermende probiotische schoonmaakproducten te ontwikkelen die de omgevingen waarin we leven en werken helpen beschermen dankzij een eenvoudige reinigingsoperatie.

Bacteries-1280x722

Met PolVita® kan men miljarden heilzame bacteriën vermenigvuldigen die zich op oppervlakken bevinden en een natuurlijke beschermende microflora ontwikkelen.

Uiteraard verzekert PolVita ook een efficiënte en continue reiniging tegen vuil en de vernietiging van onaangename geuren. Zo volstaat een wasbeurt om de binnenomgeving en het welzijn te verbeteren.

Wilt u meer weten over ons PolVita-gamma?