Desinfecteren? Ja, maar er is meer! - Pollet
3D Rendering attack of bacteria

Zorg zonder stress voor een propere en hygiënische omgeving

Sommige bedrijven hebben hun activiteiten gedeeltelijk of zelfs volledig weer opgestart. Andere zijn zich nog volop aan het voorbereiden. Hoe gaat u de hygiëne op de werkvloer zo goed mogelijk waarborgen? U kunt ervoor kiezen alles te desinfecteren, maar is dat wel nodig? Hoe gaat u de kwaliteit van de schoonmaak optimaliseren, de risico’s voor uw personeel en het milieu minimaliseren en de impact van de schoonmaakactiviteiten zo klein mogelijk houden? Wij geven u alvast enkele tips.

Bron: Studie van Ruhr University (Allemagne) – Journal of Hospital Infection. 

Doordacht desinfecteren

U vraagt zich waarschijnlijk af waarom wij niet aanraden alles te desinfecteren? Omdat er ook nadelen aan deze strategie verbonden zijn. Bij elke desinfectieoperatie horen er specifieke richtlijnen van de fabrikant, die best strikt gevolgd worden, want anders zal het resultaat niet aan de verwachtingen voldoen. Bovendien hebben desinfecterende middelen vaak een impact op de gezondheid van de gebruikers en op het milieu. U gebruikt ze dus best met de nodige voorzichtigheid en slechts in beperkte mate.

  • Aangezien de lockdown verschillende weken duurde, waren uw kantoren waarschijnlijk al veel langer gesloten dan het virus kan overleven op de verschillende soorten oppervlakken. Hebt u sinds het begin alle activiteiten stopgezet? Dan heeft het helemaal geen zin om alle werkplekken te desinfecteren alvorens opnieuw te starten. Het virus is niet meer actief en zal dus ook niet meer aanwezig zijn in uw bedrijf. Een eenvoudige schoonmaakbeurt is voldoende.
  • Als de infrastructuur wel geheel of gedeeltelijk in gebruik is gebleven tijdens de lockdown, kan het interessant zijn om op een doordachte manier de werkomgeving te desinfecteren. Vergeet echter niet dat desinfecteren pas zinvol is na een grondige schoonmaak.

Een actieplan op maat

Op elke locatie zijn er specifieke aandachtspunten wat de overdracht van potentieel ziekteverwekkende stoffen betreft. Het is dus noodzakelijk een overzicht te maken van alle contactpunten en
kritieke zones waar virussen of andere besmettelijke elementen kunnen worden overgedragen.

Afwisselend desinfecteren

Alterneren tussen een gewone schoonmaakbeurt en een desinfecterende schoonmaakbeurt heeft een aantal voordelen. Aangezien het twee acties combineert, is de reinigingskracht van
een desinfecterend schoonmaakproduct vaak iets lager. Als zo’n product dan op zeer intensieve wijze wordt gebruikt, kan er zich film vormen die vervuiling aantrekt. Door regelmatig af te wisselen, kunt u efficiënter schoonmaken en blijft het risico op contact met toxische stoffen voor de gebruiker beperkt. Een desinfecterend middel is wel degelijk risicovoller dan een gewoon schoonmaakproduct.

De frequentie waarmee u het best afwisselt hangt af van de zone die moet worden schoongemaakt en de voorschriften die in uw sector van kracht zijn. Door af te wisselen kunt u bovendien kiezen voor ecologische schoonmaakproducten met meer parfum of een parfum dat langer blijft hangen, voor enzymatische producten of voor probiotische reinigingsmiddelen (zie verder in dit artikel). Wij helpen u de juiste keuze te maken!

Wist u dat een eenvoudige maar goed uitgevoerde schoonmaakbeurt niet enkel het vuil verwijdert, maar ook tot 80% van de micro-organismen die op een oppervlak aanwezig zijn?

De kracht van zeep

Water en zeep zijn beter geschikt om vuil en micro-organismen van uw handen te verwijderen dan producten zonder water. Zeep is dus een uitstekend alternatief wanneer desinfectie niet verplicht is. Bovendien is het wassen van de handen met zeep een van de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in de strijd tegen COVID-19.

Studies hebben namelijk aangetoond dat het voldoende is de handen te wassen en dat een desinfecterende handgel minder effectief is. Kies er indien mogelijk dus steeds voor de handen te wassen met zeep. Dit geldt niet alleen voor handzeep, maar ook voor andere schoonmaakproducten op basis van zeep. Ze zijn uiterst geschikt om vloeren en oppervlakken van alle soorten vuil te ontdoen. Daarom is het nuttig even op te frissen hoe u uw handen goed moet wassen.

 

Beschermende bacteriën

Een grondige desinfectiebeurt verwijdert al het microbiële leven van een oppervlak. Dat wil zeggen dat microben vrij spel krijgen. De eerste bacterie die op het oppervlak belandt, kan helemaal haar gang gaan! Een gedesinfecteerd oppervlak wordt sneller terug besmet en van het desinfecterende product is al snel geen sprake meer.

U kunt oppervlakken beschermen met goede bacteriën, ook wel ‘probiotica’ genoemd. Een probiotisch schoonmaakproduct regelt het microbiële leven op een oppervlak en zorgt voor een gezond evenwicht tussen de
bacteriën. Zo krijgen schadelijke bacteriën minder kans.

Maakt een microbiële behandeling desinfectie helemaal overbodig? Neen. Beide methodes zijn complementair. Een probiotische reiniging vermindert het risico op herbesmetting tussen twee desinfectiebeurten. Dankzij 25 jaar ervaring in deze materie heeft Pollet probiotische reinigingsmiddelen kunnen ontwikkelen die echt bescherming bieden: het PolVita-gamma. Het gebruik van beschermende probiotische schoonmaakproducten heeft twee grote voordelen: ten eerste vermindert het risico op bacteriële resistentie, en ten tweede wordt er een heilzame microflora aangebracht op het oppervlak. De reinigende stoffen verwijderen het dagelijkse vuil en de probiotische bacteriën zorgen ervoor dat de schadelijke bacteriën geen enkele kans krijgen zich te ontwikkelen op het oppervlak.

Onderzoeken in onafhankelijke laboratoria hebben aangetoond dat de heilzame bacteriën minstens 5 dagen na de schoonmaakbeurt hun werk blijven doen. In tegenstelling tot desinfecterende middelen blijven de beschermende probiotische reinigingsmiddelen van PolVita voor een langere tijd actief en bieden ze dus een langdurige bescherming.

Hoewel de PolVita-bescherming vooral gericht is op ongewenste bacteriën, zijn er studies die aantonen dat probiotica ook nuttig kunnen zijn in de strijd tegen virussen, en wel op twee manieren. Zo verhogen probiotica zowel de immuniteit tegen bacteriën als de immuniteit tegen virussen (dat blijkt wanneer probiotica oraal worden ingenomen). Daarnaast produceren probiotische bacteriën ook antivirale stoffen.

Profiteer van ons ruime aanbod

Zoals u wel gemerkt heeft, zijn er heel wat verschillende manieren om het infectierisico op uw werkplek onder controle te houden, een uitstekende hygiëne te waarborgen en de gezondheid van uw medewerkers en uw omgeving te beschermen.

Doe gerust een beroep op onze experts voor advies op maat. Wij helpen u graag bij het opstellen van een actieplan dat past bij uw bedrijf!