Verbeter de voedselveiligheid dankzij kleurcodering
De voedingsindustrie is onderworpen aan strikte regels om de voedselveiligheid te waarborgen. Een systeem van kleurcodering kan een cruciale rol spelen bij het naleven van deze normen en bij de preventie van kruisbesmetting. Ontdek hoe deze eenvoudige aanpak de veiligheid van uw voedingsproducten kan verbeteren door u te helpen de GFSI-normen (Global Food Safety Initiative) na te leven.
Waarom kleurcodering essentieel is in de voedingsindustrie
In de installaties van productie en verwerking van voeding is het essentieel om zorgvuldig de verschillende stappen van het proces te scheiden om elke vorm van kruisbesmetting te vermijden. Bijvoorbeeld, in de ateliers van voedselverwerking wordt de kleurcodering vaak gebruikt om rauw vlees te onderscheiden van gebakken vlees, of rauwe en half afgewerkte voeding te onderscheiden van het afgewerkt product.
De voedingsnormen erkend door het GFSI, zoals BRC, FSSC22000, IFS en SQF, eisen specifieke maatregelen om contact en kruisbesmettingen te voorkomen. De kleurcodering is een ideale oplossing om een antwoord te geven op deze eisen. In het kader van de BRC-norm namelijk, is het noodzakelijk om duidelijk het reinigingsgereedschap te identificeren in functie van het voorziene gebruik, vaak dankzij een kleurcoderingssysteem.
De belangrijkste voordelen van kleurcodering
Het gebruik van kleurcodering in de voedingsindustrie is van kapitaal belang, niet enkel voor het goede verloop van de activiteiten maar ook voor de voedselveiligheid. Het biedt een visuele en systematische aanpak die uw productie- en bereidingsprocessen verbetert :
Hoe een kleurcoderingssysteem opstellen
Het gebruik van kleurcodes in uw werkplaatsen lijkt u noodzakelijk, maar u weet niet hoe er aan te beginnen ? Hier volgen enkele adviezen om goed te starten :
- Contrast en zichtbaarheid : Gebruik kleuren met een duidelijk contrast voor een gemakkelijke detectie van de plastic overblijfselen of vezels in het voedsel, en zorg ervoor dat de kleuren herkenbaar zijn zelfs voor de kleurenblinden.
- Eenvoudig en logisch : Vermijd ingewikkelde kleurencombinaties. Beperk het aantal kleuren om verwarring te vermijden en vergewis er u van dat de kleurkeuze logisch en intuïtief is.
- Weergave en communicatie : Gebruik een duidelijke signalisatie naast uw kleurcoderingssysteem. Gebruik afbeeldingen of teksten in meerdere talen indien nodig.
- Communicatie en vorming : Deel uw plan met al het personeel, door de ploegbazen te ontmoeten om hen het systeem voor te stellen en door het programma uit te leggen aan alle werknemers.
- Keuze van de kleuren : Kies kleuren die beantwoorden aan al uw noden op het vlak van reiniging en behandeling van de levensmiddelen. Gebruik standaardkleuren in de grote zones en behoud de andere voor de zones met verhoogd risico.
- Opslag van het gereedschap : Vergewis er u van dat het gereedschap opgeslagen wordt in de zone waar het gebruikt wordt door dezelfde kleurcode te gebruiken. Gebruik panelen voor het ophangen van het gereedschap of wandsteunen om het ordenen te vergemakkelijken.
Pollet helpt u bij het opstellen van uw kleurcodering
Door een kleurcoderingssysteem te gebruiken voor het reinigingsmateriaal in de voedingsindustrie, verbetert u de voedselveiligheid, verlaagt u de kosten en toont u uw betrokkenheid betreffende de kwaliteit.
Indien u meer wenst te weten over het instellen van zo’n systeem in uw onderneming of indien u bijkomende vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze deskundigen in de professionele reiniging.